Bolia.com Straffet av Google: Raser Ned i Plasseringer

Av: , April 11, 2007

Etter innslaget i Forbrukerinspektørene hvor Roar og jeg ble intervjuet og viste to eksempler på søkemotor-spam i Norge har Google tydeligvis foretatt visse justeringer og Bolia.com har rast nedover i resultatlistene.

Bolia.com har på sine norske sider 62 landingssider, og etter en prat med Roar Eriksen fra Tarantell og Lars i NRK sjekket jeg plasseringene til Bolia.com i Google.no og Kvasir.no (fordi Kvasir får sine resultater fra Google).

Alle disse søkeordene ga Bolia førsteplass 8 mars, før FBI-programmet. Sjekk også med Gunnar Bråthens casestudy, du finner det samme der fra 30/11 2005.

I går fant vi Bolia på disse plasseringene:

lamper 91
reoler 49
spisestoler 20
spisebord 45
skrivebord 50
lenestol 36
kommode 34
sofa (finnes ikke blant de 1000 første)
hagebenk 41
møbel 29
databord 158
hjørneskrivebord 40
sovesofaer 22
hjørnesofaer 30
skinnsofa 49
spisestol 42
designmøbler 52
hagestol 36
fjærmadrasser 54
skinnmøbler 44
puter (ikke blant de 400 første)
sengetepper 17
nattbord 35
gulvlamper 50
møbler i bodø 48
møbler i oslo 37
hjørnesofa 22
hagestoler 25
kontorstol 50

Så hva har egentlig Google gjort i dette tilfellet? Google selv sier de har “justert algoritmene”, mer spesifikt devaluert verdien av en rekke linker som går inn til nettstedet og videre:

Google har ryddet opp i jukset til Bolia. Vi har tatt bort informasjon som ikke er relevant og som ikke er til nytte for brukeren av Google. Det har endret søkeresultatene, sier Knut Magne Risvik i Google Norge.

Veldig vage uttalelser fra Google, som forventet. I tidligere tilfeller har man hørt snakk om -30 og -950 penalty, det vil si at befinner man seg i toppen vil Google automatisk redusere dine rangeringer med 30 eller 950 plasser.

Dette stemmer ikke helt med det mønsteret vi ser her, og jeg klarer heller ikke å se at det å redusere verdien av en gitt mengde lenker kan ha denne effekten – en link øker ikke bare rangeringspotensialet for en spesifikk side, men for hele nettstedet – Men så kan det jo tenkes at de har benyttet seg av linkfarming eller kjøpte lenker med veldig målrettet linktekst og at dette derved reduserer posisjonene for spesifikke sider mer enn andre.

Det kan være en justering av duplikatfiltrene (Google opererer med “Penalty” som går på individuelle nettsted og “Filter” som er generelle endringer i algoritmen), men da burde man sett endringer i rangeringer ikke bare på Bolia, men mange andre nettsteder som bruker landingssider, og kanskje spesielt Kilroy Travels som jo er adskillig værre.

Det ser ut for meg som om de har gått spesifikt inn på Bolia.com og gitt “straff” på de sidene som inneholder “fotsporet” til landingssidene, devaluert verdien av kjøpte linker og linkfarming samt strammet til et svært velkjent filter som Google ofte benytter, nemlig WDS-filteret, også kjent som Websiden Din Suger 😉

En annen interessant ting å legge merke til er at i de aller fleste tilfellene er Google’s Cache av landingssidene datert inntil en måned tilbake i tid, noe som jeg vil si underbygger min påstand om at dette er spesifikt for Bolia, og ikke har noe med deres generelle algoritmer å gjøre.

Om Bolia har opprettet en Sitemap konto kan de jo logge seg inn og se hva Google sier om dem


3 kommentarer

Av Anghus , April 12, 2007Av Admin , April 13, 2007Av The Dude , April 19, 2007

Legg inn en kommentar

Din email adresse vil aldri bli publisert eller misbrukt - Bortsett fra om du legger igjen kommentarspam.
Da blir vi sinte

Ndvendige felt er merket med *

*

*

Du burde følge oss på

RSS Feed Twitter

Mailoppdatering

(dette med spam gidder vi virkelig ikke, så du kan ta det helt med ro)