Landingssider – En Pest og en Plage eller Smart SEO?

Av: , February 17, 2007

En av herrene jeg hadde den glede å snakke med på SES var Mikkel deMib Svendsen, og vi hadde en ganske interessant diskusjon omkring blandt annet landingssider. Hvordan kan man opprettholde brukervennlighet samtidig som man faktisk rangerer i søk?

Et av mine problem, eller rettere sagt en av mine utfordringer er at en av mine kunder opererer i en særdeles konkurranseutsatt bransje. Det faktum at de er en relativt ny aktør i markedet – og har svært lite tekstuelt innhold på sidene sine gjør utfordringen desto større.

Det er svært mange og svært sterke meninger om landingssider. Personlig mener jeg at det er et onde – men at om man er smart og implementerer det som en naturlig del av nettstedet vil man kunne tilfredsstille både brukervennlighet og samtidig rangere bra.

Og bare for å ha dette helt på det rene – landingssider i seg selv vil ikke få deg bannlyst i Google – det er implementasjonen av dem som vil kunne gjøre dette.

Problemet med mange landingssider er at de blir implementert på en slik måte at de bare blir en “dings” som henger og dingler i løse luften uten noen som helst form for tilhørighet med resten av nettstedet;

Man foretar stikkordanalyser, finner de stikkordene med mest søk på, og i mange tilfeller skrives en side med to til tre avsnitt per stikkord. Disse linkes så opp fra hver side på nettstedet.

Et eksempel er Augustin hotellet i Bergen. Om dere følger linken her vil dere se en skjematisk fremstilling av nettstedet (234kb – 2404x1449px).

Legg merke til hvordan siden for “firmafest i bergen” linker i hytt og pine, fullstendig uten mål og mening. Klyngen som denne siden befinner seg i midten av er totalt 18 landingssider som du kan se her.

Det skal ellers nevnes at SEO firmaet Prioritet.no ble bannlyst i Google for black hat SEO torsdag 12 juli 2007.

Om du ser etter helt nederst i høyre hjørne finner du et ørlite sitemap-ikon som inneholder en CSS meny som linker videre til samtlige landingssider. Akkurat samme teknikk er benyttet hos Telenor Bedrift.

Det som skjer så er følgende: Søkemotorene identifiserer opplinkingen som en felles navigasjonsblokk og:

  • Reduserer verdien av lenkene
  • Tematisering og intern linking blir utvannet
  • Man mister fordelene med å bygge opp informasjonsklynger

Rent konkret betyr dette at en slik strategi ikke vil kunne klare å hevde seg i et konkurranseutsatt marked.

Nå skal det riktignok nevnes at søkemarkedet i Norden, og i Norge spesielt er ganske umodent i forhold til det man ser i for eksempel Nord Amerika og UK – men jeg garanter at dette vil endre seg;

Flere og flere større bedrifter begynner å få øyene opp for det kommersielle potensialet i søk, og resultatet er et mer agressivt søkemarked.

Uten å gå for mye innpå dette akkurat nå tror jeg vi vil se ganske dramatiske endringer blandt leverandørene på SEO i Norge om ikke enkelte bedrifter tenker seg svært nøye om og endrer sine strategier.

Flere av de relativt etablerte vil garantert ramle av lasset fordi deres produkt ikke lenger fungerer, det være seg “seo software” eller “landingsside-dingsene” samtidig som kanskje 3-5 mindre kjente men teknisk kompetente firma vil flyte opp til overflaten og overta deres plasseringer og kundemasse.

Men tilbake til landingssider. Har man et allerede relativt etablert nettsted og kundemasse vil man kunne for eksempel se på interne søksstatistikker og salgsstatistikker og basere sin landingssidestrategi på det som faktisk teller – hvilke produkter og søkefraser som faktisk konverterer; topp plasseringer og masse besøk er fullstendig verdiløst om det ikke konverterer til salg.

Man kan så bygge opp fornuftige informasjonsklyger slik at man både får med seg den interne linkingen og tematiseringen av informasjon på de store søkefrasene samtidig som man får med long-tail søk på produktdetaljsidene som det linkes videre til.

Man kan også vurdere implementasjon av Tag-sider, men her må man passe på at man unngår å ha for tett relaterte tagger; tag-siden for katt, katter, pusekatt og pus vil i verste fall være svært like og ende opp med å sende nettstedet i Tilleggsresultat i Google.

Har dere noen spørsmål eller andre gode tips eller tanker om dette med landingssider? Hater eller elsker det? Og ikke minst hvorfor?


14 kommentarer

Av jalla , February 18, 2007Av Admin , February 18, 2007Av KP , February 18, 2007Av Admin , February 18, 2007Av KP , February 18, 2007Av Admin , February 18, 2007Av JTH , March 6, 2007Av Roar , March 6, 2007Av Admin , March 6, 2007


"Men jeg synes forøvrig at Sverre og mange andre ser ut til å glemme at i takt med optimaliseringsbransjens utvikling, utvikler også søkemotorbrukerne seg. De blir flinkere å søke og gjør flere spesifiseringer".
Folk blir helt opplagt flinkere til å raffinere søkene sine, og det er nettopp en av hovedårsakene til at jeg mener at det å synliggjøre alle vitale deler av nettstedet er så viktig i stedenfor kun å ha landingssider som er søkemotorvennlige. Det skal alikevel poengteres, og dette vet jeg av erfaring, at forskjellen i omsetning mellom å ha en side én plassering i Google på "poker" og det å ha samme plassering på "online poker" er helt vanvittig. Årsaken til dette er at det er så hinsides mange flere søk på enkeltordet enn det er på denne aktuelle frasen. Alle bransjer har topp-ord, som videre raffineres via søk. Det vil alikevel være de med topp-posisjon på topp-ordene som i de fleste tilfeller vil vinne fordi de inntar en selvforsterkende markedsposisjon - dess flere som finner dem, dess flere linker til dem og dess flere som linker til dem, dess sterkere vil de posisjonere seg - også på long tail, fo lenkepopularitet øker synligheten generelt på et nettsted, ikke på de individuelle sidene det linkes til.


Av JTH , March 7, 2007Av Admin , March 7, 2007


Leter du etter et nattbord? Da trenger du ikke å lete lenger.
Fordi: Landingsside som linker til en hovedside hvor jeg må klikke meg til soverom, hvor jeg så må velge Kommoder før jeg endelig finner Nattbord. Dette er hele fem steg før jeg endelig når frem til der jeg egentlig skulle ha landet i utgangspunktet. Hadde ikke jeg vært helt innbitt på å finne dette nattbordet hadde jeg gått vekk fra den siden for lenge siden...Dette er det jeg mener med dårlig konvertering.


Av Are Halland , March 8, 2007Av Jørgen Helland , March 8, 2007

Legg inn en kommentar

Din email adresse vil aldri bli publisert eller misbrukt - Bortsett fra om du legger igjen kommentarspam.
Da blir vi sinte

Ndvendige felt er merket med *

*

*

Du burde følge oss på

RSS Feed Twitter

Mailoppdatering

(dette med spam gidder vi virkelig ikke, så du kan ta det helt med ro)